Z jakimi wyzwaniami musisz się zmierzyć jako przyszły lub obecny właściciel projektując wnętrze swojego hotelu lub restauracji?

Dowiedz się jak na etapie projektu wnętrza swojego lokalu, możesz zapobiec przyszłym problemom i wydatkom, zwiększyć satysfakcję gości oraz skutecznie budować świadomość marki.

Z jakimi wyzwaniami musisz się zmierzyć, projektując wnętrze hotelu lub restauracji?

Przymierzając się do zaprojektowania wnętrza hotelu lub restauracji stajesz przed wieloma wyzwaniami.

dimension
Ograniczona przestrzeń
burzy to Twoją początkową koncepcję na urządzenie lokalu. Trzeba ją umiejętnie zaprojektować, aby wnętrze było funkcjonalne i komfortowe.
budget
Ograniczenia budżetowe
wymagają trzymania ścisłego budżetu. Tutaj nie ma miejsca na pomyłki.
plan
Wyzwania projektowe
wnętrze hotelu lub restauracji musi spełniać wiele różnych funkcji. Zapewnić wygodną przestrzeń dla gości do spożywania posiłków, pomieścić kuchnię i obszar przygotowywania żywności oraz ułatwić przepływ gości i personelu.

Popatrzmy też z drugiej strony. Czemu ma służyć lokal? Lub bardziej komu?

Ludziom.

Więc niezwykle ważne jest stworzenie odpowiedniej atmosfery, która przyciągnie i zatrzyma Twoich przyszłych gości.

Zaprojektowanie doświadczeń, zminimalizowanie hałasu, wybór odpowiednich mebli i wystroju oraz wdrożenie technologii, która to wspomoże to kolejne kamienie milowe na drodze do udanego projektu.

Nie wspominając o spójnym brandingu. Udane połączenie wizerunku online i offline już niejednego rozłożyło na łopatki.

Jak zatem wyróżnić się na tle innych lokali?

Zajmujemy się projektowaniem wnętrz hoteli i restauracji. Jednak pisząc to, nie tylko wnętrza mam na myśli.

My robimy coś więcej.

Projektujemy odczucia i doświadczenia.

Pewnie nieraz słyszałeś, że dzisiaj ludzie nie kupują produktów czy usług. Kupują doświadczenia.

Przykładem jest Starbucks. Pewnie przynajmniej raz w życiu zdarzyło Ci się tam być.

Jak Ci smakowała kawa? Zwykła prawda? 

Pomimo tego jest tam wiecznie masa ludzi.

Ponieważ Starbucks właśnie na pierwszym miejscu stawia na doświadczenia. To miejsce spotkań. Do spędzenia czasu. Do nauki przed egzaminem.

Kawa tam jest tylko dodatkiem.

Jak robimy to w naszych projektach?

Przede wszystkim projektujemy pod grupy odbiorców. Szukamy indywidualnych wyróżników, które wpłyną na doświadczenie podczas przebywania we wnętrzu.

Na przykład wykorzystując odpowiednie światło i siedziska sprawimy, że goście spędzą więcej czasu w restauracji.

Stosując odpowiednie kolory, sprawiamy, że wnętrze będzie oddziaływać tak, jak powinno.

To samo tyczy się akustyki.

Jeśli zaprojektujemy akustykę wnętrza tak, aby goście czuli się komfortowo i nastrojowo względem innych stolików, to poczują się bardziej bezpiecznie.

Mam tu na myśli izolację akustyczną między strefami, przez co dźwięki z danych obszarów nie przenoszą się do innych.

Jeżeli ludzie czują się dobrze w naszej restauracji czy hotelu, widzą inne rzeczy w naszych wnętrzach, to chętnie mówią o tym innym. Tym samym stając się naszymi cichymi ambasadorami.

Co możemy dla Ciebie zrobić?

W ramach projektu wnętrza i doświadczeń stworzymy dla Ciebie spójną identyfikację wizualną online i offline.

Nie wiem jak dla Ciebie, lecz dla wielu przedsiębiorców, z jakimi się spotkałam, identyfikacja wizualna zazwyczaj kojarzy się z logo. Jednak identyfikacja wizualna to coś znacznie więcej. To również dobranie odpowiednich kolorów do marki, fontów których użyjemy do treści itd.

Zdecydowana większość firm tego nie robi.

Wiesz dlaczego?

Bo nie daje to namacalnych rezultatów. Jednak ma ogromny wpływ na budowanie świadomości marki, która jest początkiem całego procesu marketingowo — sprzedażowego.

Zobacz.

Jak widzisz złote łuki na trasie to, o czym myślisz? 

Trzeba zjechać na kawkę. Albo frytki.

To właśnie tak działa. Jeśli widzimy coś często, zaczynamy to lubić. 

Jeżeli identyfikacja wizualna online i offline jest spójna, to powstaje wyraźna w charakterze, i silna w odbiorze marka.

Tak samo jest ze zmysłami.

Czy wiesz, że stosując różne metody, jesteś w stanie oddziaływać na wszystkie 5 zmysłów Twojego klienta?

Założę się, że sam nieraz miałeś taką sytuację. 

Szedłeś ulicą i poczułeś zapach jedzenia.  Mimo tego, że 5 sekund temu nie byłeś głodny, nagle poczułeś mrowienie w żołądku.

Czy wiesz, że możesz zaprojektować takie „sytuacje” u siebie w restauracji?

aroma
Odwołując się do powyższego przykładu, możemy zastosować dyfuzory zapachowe. Sprawię one, że nawet jak ktoś niezbyt głodny, a tylko przyjdzie z kolegą dla towarzystwa, to też uzna, że musi coś zamówić
knife
Możemy też stymulować zmysłami w dopasowany do przestrzeni sposób (np. kuchnia ostra-wnętrze będzie wyraźne i z pazurem, a jeżeli motywem przewodnim jest prosecco, to wnętrze będzie bardziej delikatne i ekskluzywne,
wolf
Albo tworząc markę np. w motywie wilka. Nie dość, że zadbamy o pojawianie się jego wizerunku na ścianach, to jeśli klient zamówi specjalne danie, usłyszy dźwięk wycia wilka.

W ten sposób oddajemy klimat i charakter naszej marki. No i oczywiście wydłużamy czas spędzony w restauracji, co bezpośrednio wpływa na zwiększanie zysków.

Muszę tutaj również wspomnieć o bardzo ważnej rzeczy. Takiej naszej „supermocy”.

Zanim zostaliśmy projektantami pracowaliśmy jako kelnerzy, na recepcji hotelowej i w barze. To daje nam przewagę, bo wiemy, jak to jest być na ich miejscu. Wiemy jakie rzeczy przeszkadzają, a jakie ułatwiają pracę. Tym samym potrafimy przewidzieć przyszłe problemy.

Projektując każde wnętrze, patrzymy, jak będzie wyglądało w przyszłości. Mając wiedzę, na jakie problemy możemy natrafić, od razu ujmiemy to w projekcie

Może podam parę przykładów.

directions
Funkcjonalność
Rozważymy trasy poruszania się gości, kelnerów i barmanów tak, aby ich przemieszczanie nie kolidowało ze sobą. Mam na myśli np. dobre umiejscowienie POS czy drogę czystych i brudnych naczyń.
home
Optymalizacja
Zaprojektujemy wyposażenie pokoju tak, żeby było łatwiejsze do czyszczenia (np. podwieszany śmietnik, brak zbędnych półek…)
parquet
Trwałość
Może się zdarzyć, że chciałbyś, aby blaty były np. z naturalnego materiału, który jest bardziej podatny na uszkodzenia. Warto wtedy zadbać o ich dodatkową ochronę.
lightbulb
Zapobieganie problemom
Podobnie ma się to do wyposażenia elementów najczęściej kradzionych przez klientów. Projektujemy tak, aby było, jak najmniej takich elementów (np. niewykręcalne żarówki)
trolley
Dostosowane rozwiązania
Potrafimy przewidzieć miejsca zwiększonej eksploatacji i je zabezpieczamy np. przed obiciem kątem wózka kelnerskiego.
eco-energy
Ekologia
Stosujemy ekologiczne rozwiązania np. dozowniki na mydło, a nie jednorazówki (dodatkowo zmniejszając koszty oraz ilość pracy wkładanej w ich wymianę)

Dla niektórych może wydawać się to pierdołami. Jak to się mówi „Diabeł tkwi w szczegółach”. To właśnie te drobne szczegóły przynoszą dziesiątki lub setki tysięcy złotych oszczędności rocznie.

parallax background

Co dokładnie zawiera się w całym projekcie?

Przeprowadzimy Cię przez cały proces od wspólnego wypracowania pomysłu do realizacji.

Zobacz sam co wykonamy dla Ciebie w ramach naszego projektu

Pogłębione badanie potrzeb w formie ankiety oraz wspólnie przygotowanego briefu.

Stworzenie koncepcji i moodboardów.

Schemat funkcjonowania przestrzeni

Przygotowanie wizualizacji w 3D wnętrza Twojego hotelu lub restauracji.

Przygotowanie projektu oświetlenia uzupełniającego wnętrze.

Przygotowanie dokumentacji technicznej dla wykonawców.

Zestawienie materiałów (meble, lampy, wykładziny)

Kosztorys wyposażenia

Dobór odpowiednich producentów

Projekty pod produkcję mebli na wymiar.

Jak wygląda proces współpracy?

1. Analiza

Na samym początku dostaniesz do wypełnienia ankietę. Po jej uzupełnieniu spotkamy się, żeby wspólnie wypełnić bardzo szczegółowy brief.

To niezmiernie ważny element procesu, do którego przykładamy ogromną wagę, ponieważ zapobiegnie on przyszłym pomyłkom i niedopowiedzeniom.

2. Koncepcja

Po uzupełnieniu briefu i potwierdzeniu, że obydwie strony rozumieją wizję i projekt tak samo, przechodzimy do przygotowania i zaprezentowania koncepcji. Mam na myśli identyfikację wizualną, moodboardy, schemat funkcjonalny i strategię sensoryczną.

W tym momencie wprowadzamy poprawki co do koncepcji.

3. Wizualizacje

Po zaakceptowaniu koncepcji przygotowujemy wizualizację 3D wnętrza Twojego hotelu lub restauracji.

To moment, kiedy pierwszy raz zobaczysz, jak będzie wyglądała przestrzeń Twojego hotelu lub restauracji.

4. Dokumentacja

Po zaakceptowaniu wizualizacji przechodzimy do przygotowania dokumentacji technicznej dla wykonawców.

5. Materiały

Ostatnim etapem jest stworzenie wykazu materiałów oraz obsługa negocjacyjna - na tym etapie zaoszczędzimy dla Ciebie dziesiątki lub setki tysięcy złotych.

Czy na pewno będziecie w stanie wyróżnić mój hotel lub restaurację?

Odczucia gości

Projektując wnętrze Twojego hotelu lub restauracji, skupimy się na zaprojektowaniu odczuć i doświadczeń. Szykując projekt pod konkretne grupy odbiorców, znajdziemy indywidualne wyróżniki, które wpłyną na przyjemne doświadczenia gości podczas przebywania we wnętrzu Twojego lokalu.

Tym samym uczynimy ich Twoimi ambasadorami, którzy chętnie mówią o Tobie innym.

Doświadczenie

Znajomość branży HoReCa „od kuchni”  pozwoli nam zaprojektować przestrzenie tak, aby w przyszłości wystąpiło, jak najmniej problemów. Tym samym zapobiegniemy dodatkowym kosztom.

Spójność

Nasze doświadczenie w marketingu oraz projektowaniu w tej branży pozwoli stworzyć spójną identyfikację wizualną. Dzięki niej Twoja marka szybciej zapadnie gościom w pamięć. Zwiększa to szansę wyboru Twojego hotelu lub restauracji oraz polecania lokalu innym.

Strategia sensoryczna

Opracowując i wdrażając strategię sensoryczną dla wnętrza Twojego hotelu lub restauracji budujemy ogromny wyróżnik wobec konkurencji. Ponadto zwiększamy Twoje dochody, zatrzymując ludzi dłużej w lokalu oraz sprawiając że przychodzą ponownie.

Skuteczny proces

Nieważne czy masz już w głowie wizję, czy nie masz żadnego pomysłu.

Przeprowadzimy Cię „za rączkę” przez cały proces od pomysłu do realizacji.

Wypracowaliśmy bardzo skuteczny proces, który przyspiesza wykonanie projektu oraz zapobiega przyszłym pomyłkom i nieporozumieniom. Każdy projekt zaczynamy od szczegółowego wywiadu i ankiety, które przygotujemy wspólnie z Tobą. Na podstawie tego skonstruujemy szczegółowy brief oraz znajdziemy wyróżniki dla Twojej przestrzeni.

Wspólna wizja

W kolejnym kroku zobrazujemy całe wnętrze, abyś mógł zobaczyć, co wspólnie wypracowaliśmy.

Dopiero, jeśli wszystko będzie ok, przejdziemy do stworzenia szczegółowej dokumentacji technicznej. Wtedy możesz zacząć realizację projektu.

Kim jesteśmy?

Pewnie Cię nie zaskoczę, jak powiem, że pracowałam jako projektantka. Nie chciałam działać jak każdy i realizować wielu różnych projektów. Branża mieszkaniowa (czyli najbardziej popularna wśród projektantów) cechuje się tym, że projekty są do siebie podobne.  Nie chciałam projektować tylko pod trendy i widzimisię.

Marzyły mi się projekty pod realne potrzeby odbiorców oddziałujące na ich zmysły. Żeby móc się bawić formą czyniąc każdy projekt innym i wyjątkowym. Niestety nie mogłam  tego robić, w tak dużym stopniu realizując projekty „mieszkaniówek”.

Jednoosobowe działanie przy dużej ilości projektów przestawało być możliwe i zabijało kreatywność.

Podczas realizacji kolejnego projektu coś we mnie pękło. Po raz kolejny klienci wymagali ode mnie tych samych rzeczy. 

Poczułam, że muszę coś zmienić.

Postanowiłam skupić się na tym, co sprawia mi najwięcej przyjemności. Na branży Hospitality, na której się znam z powodu prawdziwej pasji oraz doświadczenia  nie tylko jako projektant.

Założyłam firmę, która skupia wokół siebie prawdziwych pasjonatów HoReCa i najlepszych specjalistów na rynku.

Tak powstał Haras Design

Dlaczego miałbyś z nami współpracować?

interior-plan
Przewidywanie problemów

Przewidując przyszłe problemy, zaoszczędzimy niepotrzebnych kłopotów, których nie będziesz mógł cofnąć. Większość wyszłaby dopiero podczas uruchomienia lokalu.

Tym samym zostaniesz narażony na wiele dodatkowych kosztów.

planning
Identyfikacja wizualna

Projektując spójną identyfikację wizualną, pomożemy Ci zwiększyć rozpoznawalność oraz świadomość marki. Zbudować pozytywne doświadczenia już na samym początku styku w Twoją marką.

Bez spójnej identyfikacji o wiele trudniej i dłużej zajmie Ci zwiększanie rozpoznawalności oraz budowanie świadomość marki.

auditory (1)
Strategia sensoryczna

Projektując dla Ciebie strategię sensoryczną wnętrza, ułatwimy Ci przyciągnięcie i zbudowanie grupy lojalnych gości. Większość z nich stanie się cichymi ambasadorami Twojej marki, sprowadzając nowych klientów do Twojego hotelu lub restauracji.

Tym samym zwiększysz dochody i zbudujesz silną markę na rynku. Jednocześnie obniżysz budżet marketingowy.

design
Twoje wyróżniki

Nie mając wypracowanych i zaprojektowanych konkretnych wyróżników, o wiele ciężej będzie się Tobie wybić na rynku.

Jednocześnie będziesz zmuszony wydawać większe kwoty na marketing.

Dzięki nam nie będziesz musiał się o to martwić.

Ok, przypomnij jeszcze raz, co dostaję w ramach naszej współpracy?

Podsumowując, w ramach projektu otrzymujesz:

Bardzo pogłębione badanie potrzeb w formie ankiety oraz wspólnie przygotowanego briefu
Stworzenie koncepcji i moodboardów
Schemat funkcjonowania przestrzeni
Wizualizacji w 3D wnętrza Twojego hotelu lub restauracji
Projekt oświetlenia uzupełniającego wnętrze
Dokumentacji technicznej dla wykonawców
Zestawienie materiałów (meble, lampy)
Kosztorys wyposażenia
Dobór odpowiednich producentów
Projekty pod produkcję mebli na wymiar

Jednak to nie wszystko
Decydując się z nami na współpracę otrzymasz kilka bonusów

BONUS 1 - Profesjonalna identyfikacja wizualna

Stworzymy profesjonalną identyfikację wizualną. Wykonamy dla Ciebie:

  • logo
  • księgę znaku
  • kolorystykę marki
  • dobierzemy font, który będzie używany przez markę
  • wizualizację materiałów promocyjnych
  • Integrację identyfikacji wizualnej z wnętrzem Twojego hotelu lub restauracji

Wartość: ok. 16.000 PLN

BONUS 2 - Strategia sensoryczna wnętrza

Oddziałując na wszystkie 5 zmysłów Twojego gościa, zwiększymy jego satysfakcję oraz wydłużymy czas pobytu. Dopasujemy sensorykę do danej strefy i zadbamy o detale zmysłowe, wpływające na atmosferę w lokalu.

Wartość: ok. 22.000 PLN

BONUS 3 - Lepsze ceny wyposażenia i obsługa negocjacyjna

Pomożemy Ci w uzyskaniu korzystniejszych cen wyposażenia. Współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami, co umożliwia nam uzyskanie korzystniejszej ceny dla Ciebie.

Zapewnimy Ci pełną obsługę negocjacyjną, co pozwoli zaoszczędzić Ci dodatkowe pieniądze i czas.

Wartość: Kilkadziesiąt - kilkaset tysięcy złotych

Ile mnie to będzie kosztować?

Bardzo podobnie jak w przypadku innych biur, z którymi rozmawiasz lub rozmawiałeś.

Każdy projekt wyceniamy indywidualnie.

Jednak to nie wszystko, co dla Ciebie wykonamy

Zobacz moje niektóre projekty

Sprawdź co mówią o mnie inni

A więc przyszły restauratorze lub hotelarzu

Jeżeli jesteś w momencie etapu projektowania swojego hotelu lub restauracji i chcesz zapobiec przyszłym problemom i dodatkowym wydatkom…

…Zastanawiasz się, jak możesz wyróżnić swój hotel lub restaurację, aby wszyscy o niej mówili, wracali i polecali innym…

…to kliknij poniżej w przycisk i umów się na bezpłatną rozmowę. Opowiesz nam o swoim projekcie i wspólnie sprawdzimy, jak możemy wyróżnić Twój lokal poprzez zaprojektowanie jego wnętrza.

Do usłyszenia,
Paulina